Share
Wat rood in je outfit met je doet
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌

Is deze e-mail niet goed leesbaar? Klik hier voor de web-versie 

Van Valentijn tot Ferrari: de kracht van ROOD


Hallo ,

Vandaag is het 14 februari: Valentijnsdag. Er zijn verschillende legendes over Sint Valentijn, naar wie deze dag is vernoemd. Hoe het ook is ontstaan, één ding is zeker: het is wereldwijd uitgegroeid tot een commerciële feestdag, waarop je je geliefde een kaartje, een bos bloemen en andere cadeautjes geeft. ROOD is dé kleur die onlosmakelijk verbonden is aan de promotie van Valentijnsdag. Een leuke aanleiding om meer over deze kleur te vertellen, want de kleur zegt en doet meer dan je denkt.

Zoals je waarschijnlijk weet richt ik me de laatste jaren steeds meer op coachtrajecten. Op mijn website stond al wel het één en ander over trajecten, maar niet specifiek beschreven vanuit mijn aanpak vanuit de identiteit. Tijd om dat dit jaar eens onder de loep te nemen, dacht ik. Tijdens een spardag met copywriter Meta de Groot kreeg ik het onderscheid tussen coaching en een los kleur- of stijladvies nog scherper. Omdat dit voor jou misschien ook niet altijd helder is, deel ik het graag met je.


Veel leesplezier.

Waarmee associeer jij rood?


Rood is een pure, primaire kleur. Hij is niet gemaakt door andere kleuren te mengen. Technisch gezien is rood de kleur met de laagste frequentie en de langste golflengte. Rood komt op je af.


Als ik je vraag om aan een Ferrari te denken, is de kans groot dat hij in je gedachten rood is. In ieder geval; als ik Google naar afbeeldingen van dit automerk vraag zijn 8 van de eerste 10 foto's rood. 


Een snelle Ferari is alleen van jou als je flink wat geld meebrengt—een symbool van succes. Die verbindingen maken we onbewust in onze hersenen bij de kleur rood.

Wanneer we dus in de betekenis en psychologie van de kleur (brandweerauto-)rood duiken en ons afvragen welke emotie deze kleur oproept is dat die van actie en succes, maar ook van gevaar. Denk maar aan het rode stoplicht en de rode ge- en verbodsborden in het verkeer. 


Omdat het een signaalkleur is, wordt hij ook vaak ingezet binnen de reclamewereld. Hij trekt de aandacht en daardoor kon je in de afgelopen weken niet om de rode winkelschappen met de Valentijns chocolaatjes heen.

Rood zet aan tot actie. vandaar die rode Ferrari :). Het is moeilijk om stil te zitten of stil te staan wanneer je rood draagt of wanneer er rood in je omgeving is. Met een rode jurk kom je in beweging. Dansers hebben regelmatig een rode bloem in het haar. En probeer maar eens lang en rustig te blijven zitten op de rode bank.


Er is gemeten dat de kleur rood (in onze omgeving, maar zeker wanneer we de kleur dragen) onze hartslag, adrenalinegehalte en spierspanning aanzienlijk verhoogt. Ook kunnen we onze conditie meten aan ons (rode) bloed.


Het is dan ook niet verwonderlijk dat succesvolle voetbalclubs, zoals bijvoorbeeld AJAX en PSV een rood tenue dragen. Ze komen sneller op je af en onbewust denkt de tegenstander; “gevaar”, “succes”, “actie” enz….. De sporters hebben fysiek gezien een verhoogde hartslag, adrenalinegehalte en spierspanning, waardoor ze niet alleen als bedreigend worden ervaren, maar zelf ook beter presteren.

Grappig hoe dat werkt, vind ik. Maar belangrijk is wel dat ROOD bij je moet passen om het te dragen. Naast het feit dat er voor iedereen een mooiste tint rood is, die bij je uiterlijke kenmerken past, moet het ook passen bij je persoonlijkheid.


Ik heb eens met een Challenge meegedaan om een week lang een kledingstuk van één bepaalde kleur te dragen. Een week lang in het groen was geen probleem voor me. Groen is de complementaire kleur van rood. Hij staat voor samenwerken en harmonie. Dit laatste is één van mijn kernwoorden. Maar toen in de Challenge de 'rode week' was aangebroken werd ik na 3 dagen in het -nog niet eens zo felle- rood verschrikkelijk onrustig en ben ik met de Challenge gestopt.


Ik vond het wel mooie ervaring. Met rood kan ik bepaalde eigenschappen van mezelf laten zien, zoals leiderschap. Maar het is geen kernwoord van mij en daarom alleen in beperkte mate en voor gelegenheden waarin ik mijn leiderschap krachtiger wil voelen. 

Wat onderscheidt coaching van kledingadvies?

Mijn ervaring tijdens de Challenge geeft aan dat er een wisselwerking is tussen de buiten- en de binnenkant. Dat is in ons vak niet nieuw. Maar er zijn wel verschillende lagen waarop je kunt werken. , misschien heb jij je wel eens afgevraagd wat het verschil is tussen mijn coachingstrajecten en een los kleur- of stijladvies. Dat verschil zit hem in die lagen. Ik zal het uitleggen: 


Bij een losse persoonlijke kleurenanalyse kijk ik naar jouw uiterlijk: welke kleuren zijn mooi bij je huid-, haar en oogkleur? Bij een stijladvies zoem je in op het lichaamsfiguur en krijg je antwoord op de vraag welke modellen daar het beste bij passen. Je werkt eigenlijk van buiten naar binnen. Als je de kleuren en de modellen gaat dragen die bij jouw uiterlijke kenmerken passen, dan doet dat iets vanbinnen. Het geeft je meer zelfvertrouwen, omdat je weet dat je er goed uit ziet. Maar als de uitstraling die daarbij ontstaat niet matcht bij jouw persoonlijkheid dan voel je je alsnog niet happy in je kleding. 


Het kan dus zijn - en gelukkig is dat niet bij iedereen het geval - dat je na een kleurenanalyse of een stijladvies fijn de adviezen opvolgt, de kleuren en/of modellen gaat dragen die je aangereikt zijn, maar dat je het gevoel houdt dat het niet klopt. De struggle met je kleding ligt dan dieper. Alleen weten welke kleuren of modellen bij je passen, is niet voldoende. De kans is groot dat je nieuwe aankopen steeds vaker in de kast blijven hangen en dat je terugvalt in je oude kleedpatroon. 





Bij de coaching boor ik een laag dieper aan. 

  • Wat maakt dat jij je niet prettig voelt in je kleding of met je uiterlijk? 
  • Waarom durf je de kleding niet te dragen waar je echt blij van wordt? 
  • Waar schuurt jouw kledingkeuze met wie jij bent? 

Om achter de antwoorden op deze vragen te komen moet je duidelijk hebben wat jou tot jou maakt. Daarom begin ik in de coaching met: wie ben je en wat zijn jouw kwaliteiten? Maar ook wat weerhoud je, welke belemmeringen kom je tegen? Vanuit die reflectie gaan we naar je uiterlijk en naar je kleding kijken. 


Je wordt zelfbewuster en gaat ontdekken welke kleuren, modellen, stoffen etc, niet alleen aansluiten bij je uiterlijke kenmerken, maar ook bij jouw karakter. Want jij voelt je pas echt fijn in je kleding als je (onbewust) jou unieke zelf in de spiegel herkent. Dat helpt je om in je eigen kracht te gaan staan en dat uit te stralen. Te laten zien wat jij de wereld te bieden hebt. Je kapsel, je sieraden, je make-up, alles speelt mee. 


Omdat de transformatie vanuit een diepere laag plaatsvindt, is het resultaat duurzamer. Er ontstaat innerlijke groei die niet alleen in de kledingkast merkbaar is, maar veel breder doorwerkt. 


Mocht jouw onzekerheid over je kleding nog steeds niet volledig zijn weggenomen, na een persoonlijke kleurenanalyse of stijladvies? Stuur me dan gerust een bericht . Wellicht dat een coachtraject je verder gaat helpen. Je bent echt niet de eerste en enige die hier tegenaan loopt en ik help je graag nog een stap verder.


Kleurrijke groet, 
Nanda Otten - Duvekot

Bel of mail gerust als je vragen hebt: 
tel: 06 - 34731114
mail: nanda@kleuruniek.nl.

Kleur uniek, Akkerroos 37 , 3892 XM Zeewolde, , The Netherlands

Wil je niks meer van mij ontvangen? Dan kan jij je hieronder uitschrijven.
Klik hier om je af te melden


Email Marketing door ActiveCampaign